Vanuit Zuid Afrika bestaat belangstelling voor 1 van de stamvaders, Dirk Cornelisz Vermeulen, waarschijnlijk afkomstig uit Utrecht. Dirk verlaat op 21 april 1709 Zuid Afrika, aan boord van het VOC schip Limburg. Hij komt er nooit meer terug, want op 30 augustus van dat jaar wordt hij door de VOC ontslagen. Zijn vrouw en kinderen blijven in Zuid Afrika achter. Het vermoeden bestaat dat hij in Nederland ook nakomelingen heeft gehad. Mocht er iemand zijn die daar meer informatie over heeft, laat het ons dan weten.

   
 

Genealogie Cleijn / Vermeulen uit Zevenhuizen

   
   
   
     
 
Denkend aan Holland....
 
     
  Ongetwijfeld is de naam Vermeulen verbonden aan de Hollandse traditie van water en molens. Of de naam ook is terug te voeren op 1 stamvader, valt te betwijfelen. Zelfs in plaatsen die dicht bij elkaar liggen, zoals Moordrecht, Nieuwerkerk, Hillegersberg en Zevenhuizen, is een familieverwantschap niet aan te tonen. In Zevenhuizen zijn er aan het begin van de 17de eeuw twee families met deze achternaam, zonder dat er van een familierelatie sprake is.

Ook ontstaat de naam vaak "spontaan" zoals bij de familie Cleijn uit Zevenhuizen, waarvan één tak zich Vermeulen gaat noemen.

Zelfs in de zeventiende eeuw blijkt de naam reeds veelvuldig voor te komen, zonder (tot op heden) aantoonbare familie relatie. Het gros van de "Vermeulens" woont in Zuid Holland (zie het Meertens instituut). Verrassend was het feit dat de naam reeds zo lang bestaat. De naam komt al voor in de 16de eeuw. 

Maar niet alleen in Nederland komt de naam zo vaak voor. In België was het in 1999 nummer 11 op de lijst van meest voorkomende familienamen. De naam komt ook veelvuldig voor in Zuid Afrika. Op de Zuid Afrikaanse "Vermeulen-site": De Bond van Vermeulen, staat beschreven hoe dat komt. Wie nog verwanten met de naam Vermeulen in Zuid Afrika vermoedt, kan hier navraag doen. 
 

 
     
17-10-2004